European Justice Organization kritizuje české úřady za jejich otálení v trestním řízení Sandžíva Gupty kvůli finančním machinacím v Liberty Ostrava. Zatímco Velká Británie již zahájila trestní řízení, české orgány jsou neaktivní.


 Velká Británie již zahájila trestní řízení proti Sandžívu (Sanjeev) Guptovi, zatímco české orgány otálejí 

EJO upozorňuje, že v rámci kauzy Liberty Ostrava je třeba, aby NCOZ provedla důkladné vyšetřování a zvážila veškeré dostupné důkazy. Ztráty, které vznikly v důsledku Guptových aktivit, jsou obrovské, s odhady škod dosahujícími až miliard korun. EJO kritizuje české státní orgány za to, že nepřijaly včasná opatření, která by zabránila dalším škodám, a vyzývá k okamžitému zásahu. Tento případ má mezinárodní rozměr a dotýká se zahraničních věřitelů včetně firem magnáta Lakšmího Mittala, které se staly oběťmi finančních machinací.

Přes všechna varování české soudy Guptu nadále nekonfrontovaly s trestními následky jeho jednání, a to i přesto, že management Liberty Ostrava byl odvolán pro podezření na podvod.

Na rozdíl od České republiky, kde i přes jasné náznaky finančních machinací dosud nebylo zahájeno trestní stíhání, Velká Británie již podnikla kroky proti Sandžívu (Sanjeev) Guptovi. Britský Úřad pro závažné podvody (SFO) zahájil trestní řízení vůči Guptovi a jeho firmám v rámci konglomerátu GFG Alliance. Důvodem jsou podezření z podvodu, praní špinavých peněz a podvodného obchodování, která se týkají financování jeho ocelářského impéria.

V České republice se firma Liberty Ostrava stala obětí nelegálních finančních transakcí, při nichž bylo údajně odčerpáno až 8 miliard korun. Přestože se tyto případy připravovaly k trestnímu stíhání, z neznámých důvodů dosud nebyly žádné formální kroky zahájeny. EJO zdůrazňuje nutnost okamžitého zásahu českých úřadů, aby zabránily dalšímu vyvádění finančních prostředků a zajistily spravedlnost nejen pro věřitele, ale i pro postižené zaměstnance.

Tento rozdílný přístup mezi Velkou Británií a Českou republikou je znepokojivý, zejména vzhledem k rozsahu škod v České republice, které Guptovy firmy způsobili!